click here for English version

Najprije, kako izgleda promjena aktivnosti ili mjesta kod Vašeg djeteta, pogotovo u veliki, blješteći, glasni i napućeni trgovački centar? Potrči li Vaše dijete unutra ili se počne ritati i bacakati još u autu čim ste skrenuli na parkiralište od tog centra? Neka Vam Vaš odgovor bude polazište za ovo iskustvo.

Ako Vaše dijete ne voli ići po trgovačkim centrima, ne morate to izbjegavati. Učinite to postepeno prateći djetetove reakcije. Ako se Vaše dijete počne derati već na parkiralištu, neka vam onda to bude i cilj – sigurno parkiranje auta, ali ne i izlazak iz njega. Idući put probajte izaći iz auta, ali ne i otići u centar, možda svega do ulaznih vrata. Ono što je tu bitno je da uvijek kažete djetetu mirnim glasom (šapčući ako je dijete preosjetljivo na zvuk) koji je Vaš plan. Želite da Vaše dijete i dalje ima kontrolu nad situacijom koja mu se očito ne sviđa. Kada dijete uvidi da kontrolira situacijom, stvari će teći glađe. Ako im se čini da se situacija odvija prebrzo, da gube tu kontrolu postat će nervozni i možda će nastupiti tantrum i bacanje po podu. Dakle, samo glasno komentirajte svoj plan bez obzira koliko je Vaše dijete staro i bez obzira na to što možda mislite da Vas ono ne razumije; “sada ćemo se sparkirati ovdje lijevo i onda će mama ugasiti auto. Vidi, gasim! 1…2…3.. auto je ugašen”. Možete koristiti jednostavnije ili kraće rečenice ako je Vaše dijete manje ili ako je veće ili verbalno, možete unijeti još detalja i dapače uključiti ih u brojanje ili dati im izbor gdje da parkirate auto. Uključivanje djeteta u ovakve aktivnosti daje im pouzdanje i kontrolu koja im je vrlo potrebna.

Kada dođete unutar trgovačkog centra, uzmite vremena da svom nervoznom djetetu obratite pozornost na to što je oko njega, ono će se tako opet osjećati bolje i imat će kontrolu. Ako je Vaše dijete malo, možete ga podići i komentirati što sve vidite; svijetla, kafiće, ukrase, čujete glazbu u pozadini, vidite dućane, kolica, ljude itd. Dajte mu minutu, dvije da spozna te stvari oko sebe. Kada vidite da je u redu, nastavite sa svojim planom. Vjerojatno idući put nećete morati prolaziti kroz ovu situaciju, ali ako ćete morati i to je u redu. Samo dajte djetetu vremena. Ako niste u mogućnosti izdvojiti to vrijeme ili krenuti u centar ranije, a budimo realni, često smo u velikoj gužvi, radije ostavite dijete s nekim drugim nego da ga bespotrebno “vučete” na mjesto gdje se ono ne osjeća ugodno.

Danas većinom svi trgovački centri imaju dječje igraonice gdje se djeca mogu igrati dok odrasli obavljaju svoje kupovine. Neke imaju pravila o ostavljanju djeteta samim u igraonici, neke se plaćaju, neke su besplatne, ali su svakako odličan izvor senzornih podražaja. Veće igraonice imaju i sprave za penjanje, bazene s lopticama, tobogane i tunele. Iskoristite to! Provjerite najprije je li Vaše dijete preosjetljivo na zvukove. Ako je, izaberite trenutak kada je u igraonici manje glasne djece. Jednako vrijedi i za djecu koja su prekomjerno vizualno osjetljiva na micajuće podražaje. Ako mnogo djece trči oko Vašeg djeteta, ono se može “zalediti” i ne uživati na ovako zabavnom mjestu. Ja bih najprije izabrala sprave i aktivnosti koje dijete poznaje dok ne spozna prostor, ljude oko sebe i svoje mogućnosti u tom prostoru. Kada Vam se čini da je dijete u redu, možete predložiti nove aktivnosti s kojima inaće ne bi bilo oduševljeno. Polako i postepeno. Najbolje je dati djetetu da odluči i napravi aktivnost prvo koristeći svoju kreativnost i motoričko planiranje, ali ako Vaše dijete treba dodatni poticaj, možete i Vi to učiniti prvi.

Girl in a tunnel. Permission acquired from the parents.
Girl in a tunnel. Permission acquired from the parents.

Ako nemate vremena za igraonicu ili ju Vaš trgovački centar ne nudi, pokušajte uključiti svoje dijete u poslove koje morate obaviti. Djeca koja trebaju dodatni ravnotežni podražaj će se voliti voziti u shopping kolicima u dućanu i na taj način može stavljati namirnice i proizvode u kolica. Dajte djetetu da izabere između dva ili tri proizvoda koja se tiću njega: koji sok ili koje pahuljice kupiti. Ali, ograničite izbor na dva ili tri artikla pogotovo za manju djecu ili ona koja još nisu verbalna.

Ako Vaše dijete voli brzo izmijenjivati aktivnosti, pokušajte brže završiti Vašu kupovinu da ne podražujete dijete prekomjerno. Ne morate odmah napustiti dućan, možete malo pokušati produljiti vrijeme izlaganju, ali nemojte pretjerivati. Vidjet ćete znakove na djetetu kada mu je dosta; odbija suradnju, izgleda kao da mu je dosadno ili da je umorno, vuče se po podu, moli vas da odete doma pa sve do bacanja po podu dućana. Neka djeca pređu ovaj spektar znakova vrlo brzo, dok neka odmah pređu na plakanje. Sigurna sam da poznavajući vlastito dijete znate što je najbolje za napraviti u toj situaciji, otići ili ostati u dućnu – ali ispravnu stvar nije uvijek lako i moguće napraviti, znam!

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>