Iako se zbog ovakvih vrućina bilo kakva aktivnost čini zahtjevna, donosimo vam naših top 5 ljetnih aktivnosti koje će opustiti i Vas i Vaše senzorne mališane.

1IMG_0448. Voda – naravno!

  • More: ako imate priliku otići na more ili ljetovati uz jezero ili rijeku, svakako to iskoristite. Za one druge, preporučamo aktivnosti u bazenu. Hodanje kroz plićak ima taktilno i proprioceptivno djelovanje i za one smanjenje osjetljivosti u tim područjima, plićak će biti izvrsno mjesto za igru. Za taktilno preosjetljive, savjetujemo da prije mora malo pripremite stopala na kamenčiće i pijesak, a za one izrazito osjetljive, pripremite papučice za vodu pa im povremeno probajte skinuti. Većina nas ne voli kada nam voda prska u lice, ali ne možemo odoljeti da sami malo poprskamo svojim rukama. Možete djetetu pokazati različite načine na koje može prskati i igrati se vodom s rukama i nogama, a da slane kapljice ne završe u očima. Tornjići i kolačići od pijeska ili bacanje kamenčića u vodu te pretakanje svih tih materijala iz jedne posude u drugu je također proprioceptivno taktilni podražaj koji je zabava i za velike, priznajte! :)
  • Kupanje u kadici: za one koji nemaju drugačije mogućnosti, izvadite svoje kadice na balkone, terase, dvorišta i gdje god vam djeca smiju proliti malo vode i bućkati se. Osim kadice, možete napuhati i mali, šareni bazenčić. Kadicu ili bazenčić možete ukrasiti prehrambenom bojom po izboru, šarenim lopticama ili posudicama. Probajte započeti simboličnu igru – npr. čajanku. Ili, možda primjerenije temepraturama vani, slastičarnu! Imate li taktilno hiposenzitivno dijete, pomiješajte različite teksture poput pjene za brijanje s rižom, piljevinom, krupnom soli ili sličnim organskim namirnicama koje neće štetiti Vašem djetetu i okolišu. Za djecu koja ne vole vodu na tijelu, mogu se igrati vodom čučeći izvan kadice.
  • Boje: ako ne volite umjetne boje koje je teško poslije oprati s robice i namještaja, a lako nađu put i do usta, možete koristiti namirnice ili prehrambene boje. To je posebno pogodno za bebice i manju djecu. Mogu se obojati i pjena za brijanje i npr. riža.

2. Pijesak 

tia sand

  • Suhi pijesak: hodanje po suhom pijesku može biti vruće stoga isprobajte temepraturu pijeska prije nego dopustite djetetu. Pijesak nam daje proprioceptivni podražaj i služi nam i kao dobra neravna površina.
  • Mokri pijesak: odličan je za stvaranje oblika, tornjića, zakopavanje nožica (odličan taktilno proprioceptivni podražaj zbog težine mokrog pijeska). Napravite jednostavnu kružnicu u pijesku i slažite kamenčiće po njoj. Vježbica i za finu motoriku i pažnju i koncentraciju. Voli li Vaše dijete autiće, bagere i kamione, ne preostaje Vam ništa drugo nego napraviti cijelo gradilište od pijeska. Mašti na volju!
  • Napunite jednake bočice različitim količinama pijeska za igru pogađanja. Može li Vaše dijete odrediti koja je bočica teža?

3. Kamenčići

girl playing with water

  • Po kamenčićima možemo hodati, slagati ih po boji, veličini, obliku, bacati ih u vodu, ukrašavati tornjić od pijeska.
  • Mogu nam poslužiti za zvučni memory tako da u dvije bočice stavite sitne kamenčiće, a u druge dvije bočice krupno kamenje. Može li Vaše dijete razlikovati po zvuku u kojoj bočici su sitni, a u kojoj krupni? Može li upariti dva ista zvuka?
  • Napunite balončiće kamenčićima i pijeskom za taktilne vrečice.
  • Za one koji nemaju plažu i kamenčiće, preporučamo sobnu plažu (slika lijevo)

 

4. Pjena ili šlag

  • ako Vaše dijete stavlja stvari u usta, preporučamo da koristite nešto poput jestivog šlaga umjesto pjene za brijanje. Dijete se može mazati s pjenom po cijelom tijelu (“kako se tata brije?”, “kako mama maže lice?”). Za olfaktorni i gustativni doživljaj, možete staviti kapljicu jestive arome naranče, limuna ili slično u šlag kojim se dijete igra.
  • možete okupati i plastične igračke u pjeni i vodi
  • za to vrijeme dijete može sjediti u kadici, na kamenčićima, pijesku (pazite, zalijepit će se za pjenu pa nije za taktilno pretjerano osjetljivu djecu)

5. Bosonogi svudat n t in grass

  • tamo gdje se dijete ne može ozlijediti, dopustite mu da hoda boso (pješčanik, travica, plaža…). Na taj način taktilno stimulirate stopala te mozak mora konstantno procjenjivati svaki korak i namještati i najmanji mišić.
  • pregledajte Vaš lokalni parkić, ima li stakla po podu. Ako nema, dijete se može boso penjati po spravama.

  • tia barefoot in park

Uživaaaajte u:

  • Okusima: voća, zaleđene vodice s okusom voća
  • Mirisima: borove šume, mora, voća, cvijeća, bilja
  • Toplo & hladno: za taktilno manje osjetljive, možete dati kockicu leda da topi u ustima ili da vuće po tijelu. Pripazite da im se ne lijepi za kožu. Vodu prije zaleđivanja možete obojati i staviti u kalupiće s različitim oblicima. Za one koji će htjeti nešto toplo i na ovako vruće dane, možete im dati da probaju na kratko kako su igračka ili kamen vrući nakon što su bili izloženi suncu. Stavite kockicu leda na vrući kamen.
  • Sve ove aktivnosti koristite prilagođavajući ih mogućnostima i potrebama Vašeg djeteta – pazite na njihovu sigurnost!

Do idućeg posta, ostanite hidrirani!! :)

 

fruit-popsicles1