Radeći s djecom koja su premalo ili previše osjetljiva na podražaje primijetili smo da je vrlo bitno držati ih reguliranima, u ravnoteži. U tom razdoblju ta djeca najbolje mogu naučiti neku novu motoričku aktivnost,poboljšati finu motoriku ili izgovoriti neku riječ.

Ako pratimo svega par jednostavnih pravila u igri i svakodnevnim interakcijama s djetetom, ono će češće i dulje biti regulirano i učit će bolje i brže. Naravno, djeca se međudobno razlikuju pa tako i njihovi interesi i mogućnosti.

  • Iskoristite svaku igru za poboljšanje senzorne integracije Vašeg djeteta.
  • Pobrinite se da Vaše dijete uvijek ima kontrolu nad aktivnostima i situacijama oko njega. Zamolite ih verbalno ili neverbalno da Vam pokažu što žele raditi, čega se žele igrati i kako žele da se dalje situacija razvija. I onda se pridržavajte njihovih želja. Ne samo da ćete im vratiti kontrolu, nego ćete im i povećati njihovo samopouzdanje.
  • Ako stavljate nekakve zahtjeve pred djecu, svakako se pobrinite da ih oni mogu i uspješno savladati. Zadatak uvijek možete učiniti postepeno težim ako je prethodni bio prelagani.
  • Dajte svom djetetu vremena da obavi zadatak koji ste stavili pred njega. Ponekad će biti potrebno više vremena ili trk u krug, skok ili dva, ili pak minuta ljuljanja prije nego dijete može izvršiti zadatak. No, ako vidite da dijete ne može izvršiti zadatak te se počinje frustrirati, pomozite mu i malo olakšajte taj zadatak te nastavite igru.

Uvijek smo na raspolaganju za daljnju diskusiju i nove ideje pa nas slobodno kontaktirajte (info@ilab.hr) ili nam se javite na naš Facebook.

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>