UPDATE: Naša aplikacija MIHA je dobila nagradu zaklade Reach For Change u partnerstvu s Tele 2 u iznosu od 180,000.00 kn.

UPDATE 2: Dobili smo dopuštenje i Boardmakera da koristimo njihove sličice u aplikaciji 😀

 61595484_2370104029699695_5980183901694328832_n
Hrvatski znakovni jezik za djecu–MIHA je jedinstvena mobilna aplikacija, u potpunosti prilagođena djeci. Obogaćena je video zapisima i slikama te time olakšava razumijevanje znakovanog pojma. Kreirana je prvenstveno za djecu s teškoćama u razvoju kojoj se preporuča korištenje hrvatskog znakovnog jezika za komunikaciju.

Idemo ispočetka… Kako je sve počelo?

S inicijalnom idejom i potrebom, obratila nam se jedna majka, majka dječaka s autizmom i oštećenjem sluha koji je kod nas u programu već treću godinu. U dvije rečenice o tome što ona treba za svoje dijete, objeručke prihvaćamo izazov (challenge accepted) i bacamo se na posao traženja softveraša koji će nam to napraviti brzo, kvalitetno i za siću – ipak smo mi neprofitna organizacija 😍

Uspjeh! Imamo softveraša iz Indije, mog starog prijatelja s faksa i suradnju s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir koji su pronašli djecu volontere, izvorne govornike znakovnog jezika koji će znakovati pojmove za aplikaciju. Savez Dodir nam je pomogao i kroz snimanje videa, opremu i prostor. Hvala puno ekipi iz Dodira, super ste!!

Obitelj spomenutog dječaka obrađuje video zapise i šalje softverašu u Indiju dok iLab traži financiranje ovog prekrasnog projekta.

Zašto prekrasnog?

Osim što će MIHA aplikacija olakšati korištenje znakovnog jezika velikom broju djece, vjerujemo da će aplikaciju preuzeti i mnoge druge stručne osobe koje rade s djecom u različitim institucijama, udrugama, ustanovama, školama i slično. Osim toga, važno mi je naglasiti kako su sve osobe koje su radile na projektu bile vrlo otvorene, pristupačne, davale su sve od sebe kako bismo napravili nešto veliko u minimalnom vremenskom roku i za što manje novaca. Stoga, od srca zahvaljujem: obitelji Đurić što nam je otvoreno pristupila s potrebom, na obradi videa i svim sastancima te pomoći pri traženju financiranja. Veliki ste uzor svima nama!

Savez Dodir, već sam napomenula koliko ste nam pomogli i kako ste prihvatili našu suradnju te učinili projekt još kvalitetnijim. Hvala svim vašim volonterima, velikim i posebno malim.

Zarir, thanks a lot for making this app at the speed of light. You must have worked day and night. We really appreciate this. Especially knowing these days are hard for you and your family, too.

Smiljana, you nailed it. Super nam je tvoj logo. Hvala što si uslišila svim našim željama i prohtjevima. :*

Također bismo voljeli istaknuti kako nam je ARASAAC dao dopuštenje za korištenje njihovih sličica koje će biti dio aplikacije.

Kome može pomoći?

Prilikom izrade aplikacije, najviše smo mislili na samu djecu kojoj se preporuča korištenje hrvatskog znakovnog jezika u svrhu komunikacije. Nažalost, često u radu s djecom vidimo da zato što se govor ne razvija, nemaju drugu opciju za komunikaciju omogućenu, odnosno ponuđenu. Ponekad se to događa iz straha da će se razvoj govora još dodatno usporiti ako roditelji i djeca krenu komunicirati znakovnim jezikom ili sličicama. Tada, iako roditelji čak i unaprijed znaju potrebe svoga djeteta, samo dijete nema potrebu za iniciranjem komunikacije te biva frustrirano nemogućnošću da se izrazi.

Jednako tako vjerujemo da će i naši kolege iz drugih institucija, ustanova, bolnica i slično prepoznati važnost i jednostavnost korištenja ove aplikacije. Stoga, ne samo da će aplikacija ući u domove naših malih korisnika, već i na odgojno, obrazovna te zdravstvena mjesta koja pohađaju. Jako se veselimo vidjeti utjecaj koji će aplikacija ostaviti na našu zajednicu.

Zašto ruka i puzzla u logu?

 

Položaj ruke iz loga je univerzalni znak za “volim te” koji potječe iz američkog znakovnog jezika. Objedinjuje položaje prstiju za slova: “I” za ja, “L” Copy of Knjizica FBza love – volim i “Y” za you – tebe. Dodali smo puzzlu kao simbol autizma, ali i naše inspiracije, mali dječak M. koji uz autizam ima i oštećenje sluha, a kojeg dakako ne samo da volimo, nego obožavamo sve mi u iLabu.

Što sada?

Sada i dalje tražimo izvore financiranja. Stavili smo minimalni iznos na hrvatsku crowdfunding platformu, Čini pravu stvar te molimo sve da doniraju iznos koji su u mogućnosti i da podijele ove informacije s što većim brojem ljudi na društvenim mrežama, usmeno, preko mailova, telefona, linkova i slično. Vjerujem da svi znamo onu: sharing is caring 😉

Kao izazov na platformu sam stavila da ću osobno smisliti 50 aktivnosti koje roditelji mogu raditi s djecom preko ljeta kako bi poticali razvoj. Ideje frću, temperature rastu, a nadam se da će isto biti i s podrškom koja nam je potrebna da dovršimo aplikaciju.

Slobodno nas kontaktirajte ako imate ideju kako da što prije ostvarimo ovaj veliki i važan cilj: info@ilab.hr

Možete nas naći te podržati i na  Facebook stranici, Instagramu te Twitteru.

hvala od 💛

Lina