Poštovani roditelji,I dalje smo tu za vas...

Temeljem provedenog upitnika “Kako Vam možemo pomoći?” među našim trenutnim korisnicima, a zbog novonastalih uvjeta rada izazvanih epidemijom virusa COVID-19 donosimo vam program rada Centra iLab na razdoblje koje uvjetuje Civilni stožer Republike Hrvatske, odnosno dokle god su službene mjere na snazi. 

Velika većina osoba koje su ispunile upitnik smatra da bi im online priprema materijala te savjetovanje u područjima senzorne integracije te logopedske terapije, kao i tjedni zadaci bili značajni. Slijedom odgovora naših korisnika te ukazane potrebe za ovih uslugama, donosimo vam plan za period dok traje epidemija. 

 

PROGRAM: Važno nam je istaknuti da ćemo se truditi svim snagama zadržati individualni pristup svakome od vas što je jedan od primarnih postulata Centra iLab. Kako bismo materijale, videe i savjetovanja strukturirali što bolje, kao bazični program koristit će se Google Classroom. Sva djeca koja se prijave za ovaj program bit će raspoređena u “razrede” prema određenim kriterijima. Tu napominjemo da će imena djece u razredu biti drugoj djeci vidljiva (odnosno roditeljima). Ostali podaci se neće vidjeti.
STRUKTURA: Materijali se strukturiraju prema razredu kojemu vaše dijete pripada, odnosno terapiji za koju ste se prijavili (npr. senzorna integracija, logopedska terapija i sl.). Svaki roditelj odnosno dijete dobit će tablicu za praćenje aktivnosti na tjednoj bazi što će se također prilagođavati svakome djetetu i obitelji obzirom na mogućnosti rada te uvjete rada kod kuće (znamo da neki imate i djecu školskog uzrasta koje treba pratiti nastavu, da morate raditi od kuće za posao, da se možda više ne možete osloniti na bake, djedove, tete čuvalice i slično).
CILJEVI: Primarni cilj programa je pružiti roditeljima podršku potrebnu za nastavak adekvatnog razvoja djeteta s teškoćom u razvoju za vrijeme epidemije virusom COVID-19 kada usluge u institucijama obrazovanja, zdravstva te socijalne skrbi nisu u mogućnosti primati djecu na individualne i grupne tretmane (npr. rane intervencije) uživo kao što je to do sada bilo uobičajeno. 

Specifični cilj Centra iLab je da se svakoj obitelji pristupi individualno promatrajući sve relevantne čimbenike razvoja djeteta: sve razvojne komponente (senzorno, motorički, kognitivno, socijalno, emocionalno, komunikacijski i sl.) te okolišne čimbenike poput djetetove situacije u obitelji (ima li dijete dva roditelja, braću i sestre i sl.), mogućnosti rada kod kuće ili u drugim institucijama. Želimo i dalje omogućiti svim našim korisnicima kvalitetnu podršku makar se ne možemo vidjeti uživo. 

Indirektni cilj kojeg bismo rado voljeli vidjeti je međuroditeljska podrška, odnosno podrška jednog roditelja drugome unutar razredne skupine. To podrazumijeva postavljanje vaših ideja (i slika) za aktivnosti unutar razreda kako bi i drugi imali koristi, a rado bismo vase ideje hvalili i na našim društvenim stranicama kako bi još i više roditelja i djece vidjelo.

NAČIN RADA: Naš stručni tim će raditi s vama i vašom djecom na, između ostalog, tri elementa koja su proizašla iz odgovora u Upitniku: pripremi materijala, individualnom savjetovanju putem interneta te praćenju provođenja aktivnosti i djetetova razvoja kroz tablice i izvještaje roditelja. Na spomenutu tjednu tablicu dodavat će se dnevni i tjedni zadaci i ciljevi te nam je jako važna povratna informacija roditelja za svaku aktivnost (“reakcija djeteta”). Tablica se može prilagoditi roditelju i djetetu u dogovoru sa stručnom osobom. Možete očekivati da će se neki zadaci ponavljati kao iste ili slične aktivnosti za vrijeme učenja nove vještine te da će poneki materijali zahtijevati korištenje računala / pametnog telefona jer će biti interaktivni. Naravno, prilagodit ćemo materijal onima koji ovakve tehničke mogućnosti nemaju. U razredu ćete moći vidjeti različite materijale kategorizirane po temama, no pratite svoju tjednu tablicu kako se ne bi izgubili u svemu. Naše stručne osobe će svakome u vašu tablicu napisati što se odnosi na vaše dijete tj. koji su vaši ciljevi i materijali. Od roditelja se očekuje da u dogovoru sa stručnom osobom snima provođenje aktivnosti te pošalje stručnoj osobi koja će snimke pregledati te dati povratnu informaciju. Zamolit ćemo roditelje da nam povremeno i uslikaju radove djeteta kako bismo mogli pratiti razlike i napredak u određenom području.
TKO SE MOŽE PRIJAVITI? Prijaviti se mogu svi naši stari korisnici u programima te novi korisnici koji su ostali bez svoje kontinuirane podrške i nikada nisu bili u Centru iLab. Također se mogu prijaviti i roditelji koji su sa svojim djetetom započeli procjenu te ju nisu uspjeli dovršiti zbog novonastale situacije. S njima te s novim korisnicima napravit će se uvodni sastanak kako bi se odredio razred djetetu te ciljevi za rad.
POVJERLJIVOST: Prije dodavanja u razred, zamolit ćemo svakoga od vas da ispuni GDPR obrazac. Važno nam je naglasiti da smo i mi i vi dužni čuvati sve podatke s Google Classrooma povjerljivima, poput naših videa s uputama za vas, tablice s podacima vašeg djeteta i sl. Ukoliko poželite nešto od materijala podijeliti s osobama van razreda, molimo da nas prvo o tome obavijestite te zatražite pismeno odobrenje na info@ilab.hr. Zahvaljujemo na suradnji!
FINANCIJSKA PODRŠKA: Roditelji imaju mogućnost izabrati žele li biti u razredu samo za poticanje senzorne integracije, samo logopedske podrške ili oboje. U svakoj od te tri opcije možete izabrati želite li imati individualne sastanke jednom ili dva puta tjedno. Vašom mjesečnom participacijom djelomično omogućavamo našim kolegicama daljnji rad te dio najma prostora i režije za prostor kako bismo se imali čemu vratiti nakon epidemije. Zahvaljujemo na vašem razumijevanju. Za dodatne informacije, slobodno nam se obratite na info@ilab.hr
PRIJAVA: Ukoliko se želite prijaviti, molimo da ispunite:

1. GDPR obrazac

2. Prijavni obrazac

*Ostale usluge koje ste imali u Centru iLab te neke dodatne ćemo dodavati prema mogućnostima našeg stručnog osoblja.

Hvala lijepa,

Lina Daxini

Predsjednica Centra iLab