Nikada neću zaboraviti što mi je jedna mama s posla ispričala. Njezin sin ima ozbiljne razvojne poteškoće: roditelji su mi rekli da je svoje prve četiri godine dijete skoro pa vegetiralo. Tamo gdje si ga stavio, tu si ga i našao, rekli su mi. Tek poslije kada su krenuli na senzornu integraciju i počeli raditi na komunikaciji, dječak se otvorio. Radila sam s njim preko godinu dana. Zbog njegovog stanja odnosno nemogućnosti komunikacije skoro ni na koji način, roditelji su često pričali o njemu pred njim. Do tog jednog dana! Njegova mama se potužila prijateljici i pričala joj kako se osjeća dok joj je sin bio u istoj sobi. Dječak je pogledao svoju mamu i briznuo u plač. Mama je bila shrvana. Bila je jako tužna što je na taj način povrijedila svoga sina. No, s druge strane bila je i sretna jer je imala dokaz da ju njezin sin ipak razumije, da razumije jezik i da osjeća iste emocije, tj. da voli svoju mamu. Od onda više nikada nije pričala negativno o svojemu sinu pred njim samim, nego su ga dapače roditelji još intezivnije počeli voditi na terapije.

Uvijek sam bila oprezna da ne kažem ništa negativno o djetetu pred njim samim, ali otkako sam čula ovu priču i osjetila tu majčinu bol koju je godinama nanosila djetetu, promijenila sam se i ja. Ako ja imam osjećaj da želim promijeniti cijeli svijet za tog dječaka, koji je inače, izrastao u zaista sretnog i nasmijanog dječaka, mogu onda samo misliti kako se njegova majka osjeća.

Nemojte riskirati govoreći negativno o svojoj djeci pred njima, bez obzira na stupanj djetetovog razvoja. Nije vrijedno toga. Možete li zamisliti kada bi znanost bila toliko uznapredovala da možemo pročitati misli i osjećaje naše djece da saznamo koliko su dobro ustvari razumjeli što govorimo i koliko su ih naše riječi povrijedile? Svi si moramo dati malo oduška. Dovoljno je teško kada roditelj sazna da mu dijete nije onog zdravlja kakvog si je želio i zamišljao za svoje dijete. Kada znaš da nećeš čuti “mama” ili “volim te”, ili da nećeš dobiti zagrljaj ili poljubac od svog djeteta jednostavno ti se slomi srce. Proces tugovanja i pričanja o tome je odličan i zdrav za roditelje, ali pronađite povoljno vrijeme, mjesto i osobu za to. Nikada ne znaš hoće li te i kada tvoje dijete početi razumijevati. A kada to shvatiš, može biti i prekasno.

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>