English version

Jeste li vi među onima koji imaju prazan podrum koji k tome nije vlažan te je savršen za senzoričku sobu? Ja nisam! Mi živimo u stanu. Imam doduše garažu, ali ne odgovara ovim kriterijima. Prljava je, vlažna i puna stvari. Također je i dva kata niže. Svakako nije namjenjena za senzoriku. Moji roditelji imaju podrum, ali je također vlažan, prepun stvari i ima veliku škrinju. Ne odgovara našim potrebama. Dobra vijest je da vam ne treba zasebna prostorija. Jedna super strana senzorne integracije je što nas traži da budemo vrlo kreativni. Djeca i roditelji s kojima radim inspirirali su mnoge moje ideje, igre i trikove.

Dakle, što možete učiniti da vaš mali, skučeni dom bude senzorički povoljan? Počnimo razmišljati u 3D! Iskoristite svoje zidove, plafon, podove, vrata itd. Sve može biti korisno. Ali najprije pogledajte koje su potrebe i mogućnosti Vašeg djeteta. Jesu li potrebe Vašeg djeteta više proprioceptivne, vestibularne ili možda vizualne? Imajte na umu sva osjetila, ali u prostoru imajte malo više stvari koje podražuju ono osjetilo koje Vaše dijete najviše treba. Ne morate imati svu tu opremu i pomagala cijelo vrijeme nasred boravka i po cijeli dan. Mijenjajte raspored i opremu prema želji odnosno potrebi djeteta. I svakako imajte djetetovu sigurnost na prvom mjestu.

Za propriocepciju:

 • stavite strunjače različite debljine i mekoće na pod (informacije dolaze iz zglobova)
 • stavite i strunjače ili zaštitnu spužvu na zidove (poglavito za djecu koja se vole “zabijati” u zidove)
 • imajte pilates lopte (dijete se može ljuljati na lopti na trbuhu ili ga možete masirati loptom po leđima; malo ih stisnuti među dvije lopte kao u sendviču; mogu skakati na lopti dok hvataju neki drugi manji predmet)
 • veliki jastuci (uzmite plahtu od prekrivača i napunite ju jastucima, stiroporom za igračke ili malim lopticama da djeca mogu skakati po tome, puzati preko tog velikog jastuka, prelaziti preko njega ili pak leći na njega)
 • napunite krevetić ili vrtić malenim platičnim lopticama da stvori bazen s lopticama.
baby in the crib
http://community.babycenter.com/post/a41331646/ball_pit_time_pic

Za taktilno:

 • napravite taktilne ploče kod kuće (mogu biti jednostavne poput ovih kvadratića na slici niže dolje ili možete otići korak dalje i napraviti brojeve i slova od različitih materijala i tekstura, pa čak i PECS kartice u 3D!) i stavite to na zid. Ako imate veći neiskorišteni zid, možete ga obući u neku tkaninu ili materijal.
pecs
http://www.pinterest.com/genrescue/pecs-non-verbal-communication/
0021154
http://www.specialneedstoys.com/can/discrimination/504-tactile-board.html
 • stavite različite materijale na pod i najbolje bi bilo da dijete boso hoda po njima, ako je moguće. Možete imati jedan kut sobe, ili kut od kauča popunjen jastucima različitih materijala i tekstura (mekani, tvrdi, izrezbareni, vuneni, krzneni, glatki, bodljikavi) te nekoliko jastuka koji izgledaju isto, ali su različite težine, te i treću kategoriju jastuka koji izgledaju isto ali su različito punjeni – grahom, sterilnim mačjim pijeskom, perjem, kamenčićima ili stiroporom)
 • bojanje i pisanje također može biti zabavno (zeleni kaktus je kemijska olovka te ako ste toliko kreativni kao ovaj dječak sa slike, možete popiti i malo mineralne vode (“pikave vode”) iz kaktusove posude).

IMG_0020 IMG_0021

 • Kupanje: voli li Vaše dijete vodu? Ako da, kupa li se u kadi ili ga tuširate? Voli li jaki mlaz ili slabi? Možete se igrati pjenom za brijanje dok se dijete kupa te staviti po licu i tijelu, namazati i patkice. Također dodajte i taktilne podražaje popust krupne soli ili šećera u pjenu i namažite na djetetove ruke ili tijelo. Bolje da se sami namažu. Možete dodati i jestivu boju za vizualni podražaj. Time možete namazati i igračkice za vodu koje su bodljikave, spužvaste ili glatke).
 • Oralno: dijete su može prati zube i trljati jezik i desni četkicom – postoje klasične četkice, no i one za bebe i od NUKa. Možete i svojim prstom masirati oko usta i obraze. Također i desni i jezik ako vam dijete dopusti. Moj sin obožava tu masažicu uz pjesmicu “Wheels on the bus”. Puno se smiješi na to.

Za vestibularno:

 • stavite ljuljačku u kuću (neki roditelji su instalirali mrežu za ljuljanje iznad svog bračnog kreveta pa bi se djeca popela i skakala na krevet – pazite na sigurnost!! Možete instalirati ljuljačku na plafon, a na susjedni zid stavite konop pa kada se ljuljačka ne koristi, samo ju zaglavite između zida i konopa da ju ne morate uvijek skidati. IKEA ima jednu ili dvije koje ja svakodnevno koristim. Dijete se može ljuljati u različitim pozicijama (dok sjedi, na trbuhu, na koljenima ili dok stoji) i u različitim smjerovima te možete kombinirati i druge aktivnosti skupa s ljuljanjem poput hvatanja lopti različitih težina (proprioceptivno) ili materijala (taktilno).
 • možete imati balansne ploče ili jastuke. One samo da daju vestibularni podražaj nego su bodljikavi pa daju i taktilni podražaj.
 • jedna majka s kojom sam radila je okrenula kauč naopačke i koristila ga kao tobogan za svoju kćer. Ja sam koristila velike jastuke za naslon te sam ih stavila niz kauč pa su se nećaci na tome spuštali kao niz tobogan.

IMG_1745

Za vizualni:

 • zapravo svi materijali i oprema već imaju nekakvu boju i oblik. Ako je Vaše dijete osjetljivo na vizualni podražaj, pojednostavite Vašu opremu. Također smanjite i broj svjetala u prostoru. Za one koji su na drugom dijelu kontinuuma, možete uvesti više boja, oblika i veličina.
 • uzmite rotirajući reflektor s više boja

IMG_0301

 • ako stavite strunjače različitih visina (boja i tekstura) na pod kao što sam napomenula u dijelu o propriocepciji, to je izvrsno i za vizualni sustav.

Kroz cijelu kuću: ponekad je teško zadovoljiti dijete kada je vani -30 stupnjeva C. Parkovi nisu najbolja opcija ne samo radi hladnoće i jer su mokri od snijega ili kiše nego i jer se u Hrvatskoj vrlo brzo zamrači po zimi, već oko 16 sati. Iz nekog razloga, kod nas u večini parkova nema ulične rasvjete. Ali ima nešto što možete učiniti i unutra. Iskoristite cijelu kuću ili barem dio za poligon: rasprostrite jastuke, strunjače, stolove, balansne ploče, lopte i sve što Vam se čini zgodno u niz prepreka. Ako Vaše dijete može pratiti upute, dajte mu i nekakvu igračku koju na cilju mora staviti u košaru. Cilj može biti i toliko jednostavan kao i poljubac mami. Preko nekih prepreka dijete može puzati, hodati, provlačiti se ili čak preskočiti. Evo kako je kod nas:

IMG_0011
Gurati jedan drugoga u autiću.
IMG_0162
proći kroz tunel
IMG_0362
Možete uključiti i kućne ljubimce ako su raspoloženi!
IMG_0396
Mogu proći i kroz otvor za pećnicu od dječje kuhinjice.
IMG_0726
Ima li Vaše dijete brata ili sestru? – udružite ih! Neka jedan drugome budu prepreka ili most kroz koji se treba provući.
IMG_0840
Vojničko puzanje
IMG_0859
Neka dobiju dopuštenje za iduću prepreku nakon obavljenog kognitivnog zadatka.
IMG_2105
neka pužu ispod stolića
IMG_2107
i na kraju, na cilju, neka ubace igračku u košaru ili kao ovdje na slici, u vrećicu.

Budite kreativni i zabavite se!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *