Svi želimo pomoći djetetu s teškoćom u razvoju, no razumijemo li doista što to znači imati odstupanja u senzornoj integraciji? Jeste li vidjeli kako se neki ljudi znaju ljuljuškati na stopalima dok čekaju na autobusnoj stanici? Ili kako neki koji sjede prekriženih nogu cupkaju onom gornjom? Ili pak imate prijatelja koji grize nokte ili žvače / čupka svoju kosu? Ima li boljeg načina za razumjeti nečiji problem, frustraciju ili bol nego se na trenutak staviti u kožu te osobe?

Pronašli smo zadatak koji rijetko tko može glatko riješiti te smatramo da nam osjećaj koji doživimo u procesu rješavanja ovog zadatka dočarava upravo to – kako se osjeća dijete koje ponekad ne može kontrolirati svoje pokrete; koje Vas razumije kada kažete „dođi“, ali ne može to učiniti; koje zna kuda žlica treba ići, ali ruka ga ne sluša. Možete li si zamisliti taj stupanj frustracije? Ovaj zadatak Vas može dovesti u takvu situaciju, stoga, kada ga rješavate i dođete do točke iz koje se ne možete maknuti (svaka čast onima koji u tu situaciju ni ne dođu!) sjetite se dječice s odstupanjima u senzornoj integraciji kojima je taj osjećaj svakodnevica, ako ne i konstanta.

Kako riješiti ovaj zadatak?dupla zvijezda

Potreban pribor:

  1. Isprintana ili nacrtana dupla zvijezda. Možete ju skinuti klikom na sliku desno.
  2. Olovka, kemijska ili flomaster
  3. Ogledalo
  4. Zaštita (komad papira, kartončić,…)

 

mirror test

Postupak:

  1. Stavite ogledalo ispred sebe dok sjedite za stolom (naslonite ga ili neka Vam ga netko pridrži)
  2. Ispred ogledala stavite isprintanu zvijezdu
  3. Uzmite olovku u ruku i položite ju na zvijezdu
  4. Neka Vam druga osoba drži zaštitni kartončić iznad zvijezde u visni dovoljno da možete potezati olovkom po papiru.
  5. Morate olovkom ucrtati liniju između dva brida zvijezde gledajući isključivo u ogledalo, a ne u papir.

 

Pošaljite nam sliku svoje zvijezde na info@ilab.hr ili na naš Facebook i opišite kako ste se osjećali dok ste ju crtali.

Pogledajte kako je drugima ispalo!

zvijezde

Sretno!