Što nam kretanje novorođenčadi govori o njegovom budućem razvoju?

 

OBRAZAC ZA PRIJAVU – procjena kvalitete spontanih pokreta pošaljite na: fizio@ilab.hr

 

Ako promatramo novorođenčad možemo primijetiti kako je njihovo tijelo jako aktivno, iako nemaju vještine koje su im potrebne da dosegnu određeni cilj (primjerice, dosezanje igračke ili okretanje u potrbušni položaj i slično). Oni se kreću, a to pokretanje ima važnu ulogu u kasnijem razvoju djeteta. Tako pokretanje naziva se spontana motorika, a pojavljuje se još za vrijeme trudnoće.

Kada stručnjaci analiziraju kvalitetu spontanih pokreta, obraćaju pozornost na složenost, raznolikost i glatkoću kojom se ti pokreti odvijaju. Ukoliko se pokažu odstupanja na ovim karakteristikama spontane motorike, s velikom sigurnošću možemo reći da je dijete u riziku za odstupanja od tipičnog razvoja (atipičan motorički razvoj, cerebralna paraliza, čak ADHD i kognitivna odstupanja). To je moguće zato što promatranjem kvalitete pokretanja dojenčeta u ovoj razvojnoj dobi možemo ustvari promatrati stanje živčanog sustava tog dojenčeta. U posebno velikom riziku od neurorazvojnih odstupanja su prijevremeno rođena dojenčad koja su zbog nezrelosti mozga izložena brojnim rizičnim faktorima (primjerice, različitim tipovima krvarenja u mozgu). Stoga je rana dijagnostika, u koju spada i procjena kvalitete spontanih pokreta, značajna za pravovremeno uključivanje u habilitacijske programe. Ovaj dijagnostički postupak je u potpunosti neinvazivan, dijete se ne izlaže stresnoj okolini ni situacijama. Odvija se na vrlo jednostavan način: radi se video snimka djeteta koje leži na podlozi bez dodatnih vanjskih podražaja (ne upotrebljavaju se zvečkice, igračkice i slično); snimka traje desetak minuta dok je dijete optimalno raspoloženo (nije uplakano, gladno i slično). Nakon toga, stručnjak educiran za ovu vrstu procjene radi analizu videosnimke, procjenjuje kvalitetu pokreta i svrstava pokretanje u jednu od četiri kategorije (normalni optimalni, normalni neoptimalni, blago abnormalni ili definitivno abnormalni). Na temelju kategorizacije pokreta, on daje upute roditeljima za pravilno postupanje s djetetom (baby handling), uključivanje u habilitacijski program ili kontinuirano praćenje.

Iva Barić, bacc. physioth.

MAES terapeut

 

Literatura:

1. Hadders – Algra, M. MD, PhD; Spontatno generirani pokreti: Prozor za rano prepoznavanje djece s visokim rizikom za razvojne poremaćaje

Besplatna mobilna aplikacija >>Hrvatski znakovni jezik za djecu – MIHA<< prilagođena djeci

Hrvatski znakovni jezik za djecu–MIHA je jedinstvena mobilna aplikacija, u potpunosti prilagođena djeci. Obogaćena je video zapisima i slikama te time olakšava razumijevanje znakovanog pojma. Kreirana je prvenstveno za djecu s teškoćama u razvoju kojoj se preporuča korištenje hrvatskog znakovnog jezika za komunikaciju.

Idemo ispočetka… Kako je sve počelo?

S inicijalnom idejom i potrebom, obratila nam se jedna majka, majka dječaka s autizmom i oštećenjem sluha koji je kod nas u programu već treću godinu. U dvije rečenice o tome što ona treba za svoje dijete, objeručke prihvaćamo izazov (challenge accepted) i bacamo se na posao traženja softveraša koji će nam to napraviti brzo, kvalitetno i za siću – ipak smo mi neprofitna organizacija 😍

Uspjeh! Imamo softveraša iz Indije, mog starog prijatelja s faksa i suradnju s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir koji su pronašli djecu volontere, izvorne govornike znakovnog jezika koji će znakovati pojmove za aplikaciju. Savez Dodir nam je pomogao i kroz snimanje videa, opremu i prostor. Hvala puno ekipi iz Dodira, super ste!!

Obitelj spomenutog dječaka obrađuje video zapise i šalje softverašu u Indiju dok iLab traži financiranje ovog prekrasnog projekta.

Zašto prekrasnog?

Osim što će MIHA aplikacija olakšati korištenje znakovnog jezika velikom broju djece, vjerujemo da će aplikaciju preuzeti i mnoge druge stručne osobe koje rade s djecom u različitim institucijama, udrugama, ustanovama, školama i slično. Osim toga, važno mi je naglasiti kako su sve osobe koje su radile na projektu bile vrlo otvorene, pristupačne, davale su sve od sebe kako bismo napravili nešto veliko u minimalnom vremenskom roku i za što manje novaca. Stoga, od srca zahvaljujem: obitelji Đurić što nam je otvoreno pristupila s potrebom, na obradi videa i svim sastancima te pomoći pri traženju financiranja. Veliki ste uzor svima nama!

Savez Dodir, već sam napomenula koliko ste nam pomogli i kako ste prihvatili našu suradnju te učinili projekt još kvalitetnijim. Hvala svim vašim volonterima, velikim i posebno malim.

Zarir, thanks a lot for making this app at the speed of light. You must have worked day and night. We really appreciate this. Especially knowing these days are hard for you and your family, too.

Smiljana, you nailed it. Super nam je tvoj logo. Hvala što si uslišila svim našim željama i prohtjevima. :*

Također bismo voljeli istaknuti kako nam je ARASAAC dao dopuštenje za korištenje njihovih sličica koje će biti dio aplikacije.

Kome može pomoći?

Prilikom izrade aplikacije, najviše smo mislili na samu djecu kojoj se preporuča korištenje hrvatskog znakovnog jezika u svrhu komunikacije. Nažalost, često u radu s djecom vidimo da zato što se govor ne razvija, nemaju drugu opciju za komunikaciju omogućenu, odnosno ponuđenu. Ponekad se to događa iz straha da će se razvoj govora još dodatno usporiti ako roditelji i djeca krenu komunicirati znakovnim jezikom ili sličicama. Tada, iako roditelji čak i unaprijed znaju potrebe svoga djeteta, samo dijete nema potrebu za iniciranjem komunikacije te biva frustrirano nemogućnošću da se izrazi.

Jednako tako vjerujemo da će i naši kolege iz drugih institucija, ustanova, bolnica i slično prepoznati važnost i jednostavnost korištenja ove aplikacije. Stoga, ne samo da će aplikacija ući u domove naših malih korisnika, već i na odgojno, obrazovna te zdravstvena mjesta koja pohađaju. Jako se veselimo vidjeti utjecaj koji će aplikacija ostaviti na našu zajednicu.

Zašto ruka i puzzla u logu?

logo HZJD

Položaj ruke iz loga je univerzalni znak za “volim te” koji potječe iz američkog znakovnog jezika. Objedinjuje položaje prstiju za slova: “I” za ja, “L” za love – volim i “Y” za you – tebe. Dodali smo puzzlu kao simbol autizma, ali i naše inspiracije, mali dječak M. koji uz autizam ima i oštećenje sluha, a kojeg dakako ne samo da volimo, nego obožavamo sve mi u iLabu.

Što sada?

Sada i dalje tražimo izvore financiranja. Stavili smo minimalni iznos na hrvatsku crowdfunding platformu, Čini pravu stvar te molimo sve da doniraju iznos koji su u mogućnosti i da podijele ove informacije s što većim brojem ljudi na društvenim mrežama, usmeno, preko mailova, telefona, linkova i slično. Vjerujem da svi znamo onu: sharing is caring 😉

Kao izazov na platformu sam stavila da ću osobno smisliti 50 aktivnosti koje roditelji mogu raditi s djecom preko ljeta kako bi poticali razvoj. Ideje frću, temperature rastu, a nadam se da će isto biti i s podrškom koja nam je potrebna da dovršimo aplikaciju.

Slobodno nas kontaktirajte ako imate ideju kako da što prije ostvarimo ovaj veliki i važan cilj: info@ilab.hr

Možete nas naći te podržati i na  Facebook stranici, Instagramu te Twitteru.

hvala od 💛

Lina

 

Baby handling radionica

BH radionica

*iduća radionica je u subotu 19.01.2019. 10.30-12.30h, u Maksimirskoj 94, III kat (lift i dva garažna mjesta u podrumu zgrade), Zagreb

BABY HANDLING / PRAVILNO POSTUPANJE S DOJENČETOM

KOME JE NAMIJENJENO: trudnicama i budućim očevima, roditeljima s dojenčadi, stručnim osobama koji rade ili se susreću s dojenčadi (te bakama, djedovima, tetama i sl.). Možete doći u paru te možete povesti svoju bebicu. Parovi koji su u iščekivanju će vježbati na lutkama.

TRAJANJE: 2 sata

TERMINI: po dogovoru, moguće je i ujutro i popodne, ovisno o potrebama i mogućnostima sudionika

VODITELJICE: Iva Barić, MAES i SIAT certificirana fizioterapeutkinja s dodatnim edukacijama za pravilno pozicioniranje dojenčadi i djece s teškoćama u razvoju te za pregled kvalitete spontanih pokreta dojenčadi.

Lina Daxini, psiholog, SI specijalist za dojenčad u superviziji, Baby Signs instruktorica, s dodatnim edukacijama za pravilno pozicioniranje dojenčadi i djece s teškoćama u razvoju te za pregled kvalitete spontanih pokreta dojenčadi.

TEME: Dok prolazimo razvojne miljokaze, uvježbavat ćemo pravilno postupanje s bebama različite dobi, naglasit ćemo simptome odstupanja od urednog razvoja dojenčeta te ćemo pričati i o samoregulaciji dojenčeta. Odgovorit ćemo sva Vaša pitanja; pogotovo ćemo proći ona koja vidimo da se ponavljaju iz radionice u radionicu, a sve u skladu s potrebama polaznika. Roditeljima koji dođu sa svojim bebama, kolegica će pokazati individualizirano na njihovoj bebi.baby handling radionica

PRIJAVE i dodatne informacije možete dobiti na email info@ilab.hr ili fizio@ilab.hr, a za prijavu nam pošaljite ove informacije:
1. Ime i prezime polaznika
2. Dolazite li sami ili u paru?
3. Jeste li: trudnica (i /ili partner), roditelj s dojenčadi ili stručna osoba?
4. Ako dolazite sa svojom bebicom, koliko je stara?
5. Kontakt broj telefona.

Hvala 

Besplatni pregledi povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17.11.

Dragi roditelji,

povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17.11.2017., tim udruge iLab će napraviti:

1. Pet besplatnih procjena senzorne integracije za djecu 4mj do 3 gCopy of Copy of FRISCO (1) starosti djelomično financirano od Grada Zagreba projektom Rane intervencije.

2. Pet besplatnih procjena fizioterapeuta, MAES terapeuta. Za dojenčad do 4 mjeseca korigirane dobi, dodatno ćemo napraviti i besplatnu procjenu spontanih pokreta.

Stoga ovom prilikom pozivamo prvenstveno prijevremeno rođenu dojenčad, a u toku godine također pozivamo i

– novorođenčad s oštećenjem mozga (periventrikularnom leukomalacijom, difuznim oštećenjem bijele tvari,  krvarenjem i dr. oblicima oštećenja)

– novorođenčad s (visokim) neurorizikom

– te ostalu novorođenčad koja su prošla traumatičnu trudnoću, porod ili razdoblje nakon poroda te dojenčad za koju sumnjate da imaju bilo kakva odstupanja u razvoju da nam se jave.

 

Usluge za dojenčad i roditelje / skrbnike koje možete zatražiti u toku godine:

1. Preventivni pregled dojenčadi sa savjetovanjem

2. Baby handling radionice

3. Procjena spontanih pokreta nedonošćadi i dojenčadi do 4mj korigirane dobi

4. Procjena senzorne integracije dojenčadi do 18mj

5. Rad na samoregulaciji dojenčeta te privrženosti djeteta i majke 0-3 godine

6. Poticanje neurorazvoja dojenčeta, motoričke vježbe, MAES terapija

7. Baby Signs radionice za roditelje

8. Socio-emocionalna podrška roditeljima / skrbnicima s dojenčetom s neurorazvojnim odstupanjima

 

O Maes terapiji

Maes terapija

Informacije preuzete iz osobne korespondencije s J. P. Maesom (2015).

Kod djece sa cerebralnom paralizom došlo je do10286833_1433661510227570_5234700392280292564_o oštećenja u mozga u ranom stadiju njegova razvoja. To oštećenje uzrokovano je različitim čimbenicima (krvarenje, infekcija…). Takva djeca i djeca sa sličnim neurološkim stanjima razvila su neke atipične obrasce koordinacije kako bi bila uspješna u izvršavanju različitih zadataka te interakciji s okolinom, a koja su odraz onoga što se događa u njihovom mozgu. Pojedini oblik cerebralne paralize razvit će se ovisno o tome koji dio mozga ne funkcionira normlano Npr. Oštećenje u području cerebeluma može dovesti do ataksije. Maes terapija je koristan terapijski pristup toj populaciji djece jer ovim pristupom dolazi do promjena u samom mozgu djeteta. Djetetu dajemo mogućnost da uči nove strategije kretanja.

Kada promatramo djecu sa cerebralnom paralizom i sličnim neurološkim stanjima možemo primjetiti da su atipična u svojem načinu kretanja npr. Dijete s atetozom koje je u supiniranom položaju da bi odiglo glavu od podloge napravit će fleksiju u laktovima i ručnim zglobovima zbog toga što se na taj način lakše odupire od podloge. Njihovi obrasci koordinacije se mogu mjenjati iako je oštećenje mozga koje ih uzrokuje trajno. Također možemo primjetiti da imaju atipični tonus koji varira ovisno o kompleksnosti zadatka kojem je djete izloženo. Ono što radimo u Maes terapiji je da prije početka provođenja terapije promatramo dijete i analiziramo njegovo kretanje – promatramo koje vještine ima razvijene, koje nema, je li selektivno u korištenju onih koje jesu razvijene npr. Mogućnost rotacije kralježnice u svakom njezinom segmentu, koristi li jednu vještinu u više različitih kombinacija (npr. fleksija koljena prilikom hodanja, penjanja na stepenice), na koji način aktivnost jednog dijela tijela uzokuje promjene u drugom dijelu tijela, alignment. Sve te informacije dobivene iz analize stavljamo u okosnicu Maes terapije (ljestivce) te prema tome kreiramo terapijski postupak.

Ovim oblikom terapije dajemo djetetu mogućnost da uči nove vještine, a samim time i nove obrasce kooridinacije koje će mu s vremenom omogućiti da postane uspješno u izvršavanju kompleksnijih zadataka. To učenje događa se kada dijete dovedmo u određenu situaciju za koju ono samo mora pronaći rješenje. Na taj način u principu facilitiramo djetetov mozak da nađe rješenje za pojedinu situaciju na način koji je drugačiji od onoga koje je prije koristilo. Ako dijete ima atipična rješenja problema, zaustavljamo ga u tome i postepeno nudimo mogućnosti za nova rješenja. Pri tome moramo paziti na stupanj kompleksnosti zadatka. Kompleksnost zadatka ovisi o njegovim komponentama te o svakom djetetu indvidualno. Da bi postigli bolju kvalitetu izvođenja zadatka u cijelosti moramo postići kvalitetnu izvedbu njegovih segmenata. Odabir zadatka ovisi o vještinama koje djete posjeduje. Ako ga dovedemo pred zadatak za koji ono nema vještine, stavit ćemo ga pod preveliki pritisak i bit će neuspješno. Sljedeći put kada ga dovedemo pred taj zadatak ono se neće truditi pronaći rješenje. Bitno je i da ne smanjimo previše kompleksnost zadatka jer će dijete tada izgubiti motivaciju. Ponekad kompleksnost zadataka reguliramo smanjenjem njegovih komponenti, a ponekad modificrainjem okoline u kojoj se provodi terapija jer tako smanjujemo posljedice neuspješnosti. Npr. Djetetu kojem je problem popesti se ne klupicu, okolo ćemo postaviti strunjače jer ako padne, past će na strunjače. Atipični tonus također može biti odraz prekompleksnog zadatka npr. Djete kojemu je problem biti u sjedećm položaju i koristiti ruke, povećat će tonus u nogama. Regulacija kompleksnosti dovest će do regulacije tonusa muskulature.

Kroz Maes terapiju također povećavamo djetetov repertoar pokreta – učimo ga mnoštvu separiranih pokreta koje onda može kombinirati u različitim situacijama. Važno je da dijete može biti selektivno u pokretanju. Npr. Ako s djetetom radimo samo stajanje ono neće biti sposobno stajati i šutnuti loptu. Stoga moramo raditi na što većem broju kombinacija pokreta. Ako djetetov mozak ima sposobnosti kotrolirati veći broj kombinacija postići ćemo povećanje kvalitete pokreta. Sve te kombinacije dobit ćemo različitim asimetričnim položajima i pokretima u sve tri dimenzije. Trodimenzionalni pokreti također pridonose povećanju kvalitete pokretljivosti. Za mnogu djecu simetrija je lakši način na koji nešto rade i ponekad upravo zbog toga izgledaju atipično.

Time što mjenjamo djetetove obrasce koordiancije, mjenjamo mu i alignment. On je vrlo dinamičan i ne daje uvijek ekstenzijske obrasce koordinacije. On je priprema za aktivnost koja će se dogoditi. Govori nam o strategiji djetetova kretanja. Ponekad alignment ne dozvoljava djetetu da bude selektivno. Ako želimo da djete nauči da takav alignement tijela ne funkcionira možemo ga staviti u još gori alignemnt. Mijenjanje alignmenta je također dio onoga što moramo promjeniti da bi djete bilo selektivnije u kretanju. Ako djetetu ne dozvolimo promjenu alignementa, ne dozvoljavao mu ni promjenu neželjenih obrazaca koordiancije. Ako djete ima probleme s vidom ( npr.strabizam) mjenjanjem alignementa utječemo i na poboljšanje tog problema jer su pojedini problemi s vidom povezani sa koordinacijom. Pri provođenje Maes terapije bitno je djetetu omogućiti puno promjena položaja i puno kombinacija pokreta jer je upravo to ono što nedostaje u kretanju djeci sa cerebralnom paraliziom. Pri tome hendling koristimo za potporu i usmjeravanje. Hendling nam također služi i u svrhu komunikacije s djetetom. Ako ono radi nešto što je dobro, naše ruke će mu dati potporu u tome, ako radi nešto što nam se ne sviđa maknut ćemo svoje ruke te mu na taj način dati do znaja da ne želimo takav obrazac pokretanja. Tada terapeut gradi odnos s djetetom. Važno je da dijete ima povjerenja u terapeuta kako bi ga terapeut mogao uspješno voditi kroz terapijski proces.

Svaki od oblika cerebralne paralize ima svoje karakteristike na koje gledamo sa drugačijeg stajališta od onog koji nam nudi klasifikacija na temelju tonusa npr. Kod atetotičnog oblika cerebralne paralize njihove kretnje nisu nevoljne , već su one ono što je dijete razvilo da bi bilo uspješno u kretanju, također kod njih jedna grupa mišića – antagonisti ne sudjeluju u aktivnosti, a da bi uspješno odradili aktivnost i kretali se na manje atipičan način potreban ja aktivnost i agonista i antagonista. Takvo drugačije gledište na pojedine oblike cerebralne paralize daje nam mogućnost za sveobuhvatniji pristup terapijskom postupku.

Maes terapija veliku važnost pridaje igri i odabiru igračaka. U terapijski postupak bitno je uključiti igru da bi se djetetu održala motivacija. Tako djetetu dajemo smisao njegova kretanja. Ako od njega zahtjevamo samo pokret ono neće znati zašto se kreće. Pri odabriu igračke moramo imati na umu da ona ne smije biti preuzbudljiva za djete ali dovoljno zanimljiva da održi motivaciju. Takđer moramo paziti da djete ima razvijene vještine koje su mu potrebne da bi odradio zadatak zadan igračkom.

Ono što maes terapija pruža djetetu sa cerbralnom paralizom je mogućnost učenja novih načina pokretanja. Djeca imaju prirođenu potrebu za kretanjem i istraživanjem prostora oko sebe. Ovim oblikom terapije dajemo im mogućnost da tu svoju potrebu zadovolje na kvalitetniji i raznovrsniji način od onoga koji su razvili. Sami pronalaze riješenja za situacije u koje ih dovedemo, a s obzirom na vještine koje imaju razvijene ta riješenja mogu kasnije primjeniti u nekim drugim zadacima. Djeci je terapija zanimljiva jer se koriste igračke te im se na taj način povećava motivacija za kretanjem. Djecu ne dovodimo u situacije za koje nemaju razvijene sposbnosti te im na taj način umanjujemo strah od neuspjeha. Promatramo ih i analiziramo u cijelosti, tražimo uzrok i posljedicu njihova kretanja, ne svrstavajući ih u strogo zadane okvire raznih klasifikacija. Kada sve to uzmemo u obzir Maes terapija je vrlo kreativna metoda učenja kretanja kojom možemo postići uspjeh kojim će biti zadovoljni i dijete i terapeut.

Iva Barić, bacc. physioth

MAES terapeut