„Ne znam, mama, ja zbilja ne znam što bih učinila na vašem mjestu“ kaže mi nama draga teta iz jedne poliklinike. „To je jako nezgodno, ali morate!“ nastavi ona. Udahnem i ne mogu da se ne zapitam ako ona s toliko iskustva i znanja ne zna kako postupiti, Bože dragi hoću li ja znati donijeti ispravnu odluku.

Završili smo s terapijama i krenuli dalje po slijedećim aktivnostima, no sve je nekako bilo sivo i manje lijepo i to sve zbog tog osjećaja, te potrebe da donesem najispravniju odluku. Situacija je da možda istraumatiziram dijete i prisiljavam ga da nosi aparatiće dok vrišti iz petnih žila, molećljivo tražeći spas i utjehu u mom naručju… nakon dvije godine borbe sa sluhom došli smo do ovog (ne mogu, a da se ne osjećam poraženo) ili ustrajati i nadati se da taj plač utihne zbog moje dosljednosti i truda da pokažem da zvuk krije mnoštvo ljepote, melodije, jasnoće… Pitam se čija je to odluka, moja ili njegova?

Dok sam se preispitivala i tražila savjeta od svake njegove tete sa terapija znala sam da sam odluku već donijela. Pustila sam tu misao i posvetila se senzornoj terapiji, radnoj terapiji, traženju termina kod neurologa i moram priznati da sam čeznula u cijeloj ovoj priči za malo normalnosti, za malo sveprisutnog i prosječnog, za malo ničeg posebnog. Čeznula sam za takvim odlukama.

Zapletena u te emocije i preispitavanje više svojih nego sinovih snaga hodala sam do auta još mozgajući gdje sam stavila pužnicu, da li je daljinski govornog procesora na mjestu, jesam li ponijela uputnice i natuknice za pitanja, jesu sve sličice od PECSa tu i da naravno… vječno pitanje gdje su mi ključevi od auta ;-))) i podignuvši pogled prema djeci ugledam najdivniji prizor.

iz privatne zbirke
iz privatne zbirke

Braco Mihael i seka M se drže za ruke i šetaju sami… bez mene! Seka u svojoj dječjoj nježnosti pokazuje bratu parkić i znakuje mu imena sprava. Maleni Mihael sve prati i sa sekom ostvaruje divnu socijalizaciju. Njih dvoje kao veliki, a tako mali. Promatrala sam ih dugo sasvim tiho da ničim ne poremetim meni ovaj sveti trenutak. Odvrtio se film svih pokušaja socijalizacije, da gleda seku u oči, da joj pruži igračku i da zajedno grade igru, da se zagrle i počupaju, da čine što brat i seka čine. Odvrtio se film usmjeravanja Mihaela gdje je auto, da ne zapinje od najmanji kamenčić i da hoda samostalno bez da ga požurujem ili usporavam i svako 10m nosim, da ne bježi na cestu i da prati mamu bez da je drži za ruku… Puuuno smo napredovali u ove 2 godine.

I evo.. napokon nešto normalno, sveprisutno, reklo bi se – ništa posebno. „Naravno“ da će se brat i seka držati za ruke.

Osmjehnem se zadovoljno što imam priliku biti roditelj u jednoj normalnoj, možda ništa posebnoj situaciji.

;-))))